top of page

7 - Februari - Boerenprotest

Terwijl er overal gele narcissen pronken zijn de eerste crocussen al uitgebloeid. De zachte bloesems van prunusbomen geven een magische gloed en de magnoliaknoppen staan op springen.


Binnenkort komt de lente eraan!


Met die ontluikende schoonheid is het moeilijk te geloven dat onze planeet kreunt onder de nalatigheid van haar menselijke bewoners.


Daarom ben ik als bioboer wel blij met de natuurherstelwet die eergisteren werd goedgekeurd in het Europees parlement.


Ik begrijp de vele boeren die op straat komen en maandag weer hun frustraties en eisen kracht bijzetten in Brussel. Alleen de manier waarop liet wel wat te wensen over.


Het is oneerlijk dat supermarkten als Colruyt en mensen als Fernand Huts gigantisch veel landbouwgronden kunnen opkopen.


Het is oneerlijk dat boeren steeds maar moeten investeren in grotere stallen en meer dieren om te kunnen overleven en in meer technologie om aan de hoge milieunormen te voldoen.


Dat bij al die eisen meer administratie komt kijken is een logisch gevolg, net zoals dat voor leraren en zorgpersoneel de laatste tijd is geworden. En dat is oneerlijk, want hoe kunnen zij zich dan nog focussen op het echte werk: de zorg voor plant, dier en mens.


Maar ik begrijp niet dat de landbouw tegen de natuur is.


Biologische landbouw en agro-ecologie tonen juist dat de boer mét de natuur samen werkt!


We kunnen wel zonder soja uit Brazilië dieren voederen.


We kunnen de stikstofuitlaat in stallen reduceren door meer stro en kleimineralen te gebruiken in plaats van luchtwassers.


We kunnen een eerlijkere prijs voor ons voedsel betalen en onze boeren beter leren kennen door op een of andere manier direct bij hen te kopen.


We kunnen meer seizoensgebonden leren eten waardoor we minder voedsel moeten importeren en de concurrentie voor onze eigen boeren minder bedreigend wordt.


En hier kom ik weer met mijn link naar de bloemen:


Aangezien de bloemensector, sierteelt zeg maar (azaleakwekers, tulpenbollenkwekers, struiken- en tuinplantenkwekers, snijbloemenkwekers) net zo goed deel uit maakt van landbouw, en net zo goed verantwoordelijk is voor de natuur waar ze mee samenwerkt, hoort ook die haar verantwoordelijk te nemen in het hele greendeal-verhaal.


Hier onder vind je enkele links naar kleine, schone bloemenstapjes die we samen kunnen zetten naar een ideale wereld ;-)



Met fleurige groeten,


Marieke


Plant meer inheemse bloemen en kruiden. Mooi in je tuin en goed voor wilde bijen en andere insecten die ervoor zorgen dat al onze bloemen worden bestoven. Want zonder bestuiving geen fruit, geen zaden voor nieuwe fruitbomen, groenten en bloemen!


Koop vaste planten en bloemen die in Europa gekweekt worden.

En liefst van een ecologisch of biologisch bedrijf. Bijvoorbeeld biologische rozen bij de Bierkreek in Zeeuws Vlaanderen.


Mijn bloemenzaden koop ik zelf zoveel mogelijk bij Vitale Rassen, De Bolster, Bingenheim/mijn biotuin en Bloem & Oogst. Het zijn kleine bedrijven die op een heel duurzame manier werken. De zaden zijn heel makkelijk te bestellen via hun webshops en worden voor een kleine verzendingsprijs naar je thuis opgestuurd.


De allerverste en meest persoonlijke bloemen komen natuurlijk uit je eigen tuin!

Maar als je graag van ónze bloemen wil profiteren, kom dan gerust eens plukken op een vrije zelfpluknamiddag vanaf juni.



Wil je elke week een zelf geplukt boeket op je tafel en geef je er af en toe graag eentje weg aan een vriend, buurvrouw of familielid? Dan is een jaarabonnement van onze pluktuin misschien iets voor jou.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page