top of page

2 - Januari - Over Csa (Algemeen)

Misschien ben jij er al in geslaagd om de eerste weken van dit nieuwe jaar een goed voornemen waar te maken.


Ik had me in ieder geval voorgenomen om dit jaar vaker een nieuwsbrief te schrijven voor Kosmos. En dat voornemen kan ik nog steeds waar maken. Ook al ben ik mild voor mezelf als het nog niet elke week lukt.


In de komende brieven ga ik het csa-concept wat meer uitleggen. Ik merk dat veel mensen niet weten dat ik met Kosmos een CSA-boerderij voor ogen heb. En dat is zoveel meer dan een boeketje veldbloemen.


CSA staat voor Community Supported Agriculture of landbouw gedragen door een gemeenschap. Het idee is dat leden van een gemeenschap hun lokale boer of boeren steunen door voorafbetaling. De boer verkoopt dus alvast een deel van zijn oogst vóór het volgende seizoen.


Voor kleine projecten zoals het onze is zo’n vooraankoop cruciaal. Het stelt ons in staat om nieuwe zaden en meststoffen voor het komende seizoen te kopen, onze gereedschappen te onderhouden en te investeren in noodzakelijke infrastructuur. Ook betaalt een boer zichzelf hiervan een loon uit, inclusief voor gewerkte dagen in de winter, waarin er minder of nog geen verkoopbare opbrengst is maar wel veel voorbereidend werk gebeurt.


Dit is een concept dat begin 20e eeuw door Rudolf Steiner werd ontwikkeld als een manier voor de samenleving om anders om te gaan met landbouw.


Dit systeem wordt al langer aangeboden door groenteboeren. Klanten gaan elke week naar hun boerderij om een pakket gemengde groenten op te halen of zelf te oogsten.


Door lid te worden van een CSA-boerderij bouw je een sterke relatie op met je boer en weet je met een gerust hart precies waar en hoe de groenten, bloemen of dieren worden gekweekt.


Bovendien houdt dit soort partnerschap in dat de voordelen en uitdagingen van de landbouw niet alleen door de boer worden gedragen maar met de hele gemeenschap worden gedeeld.


Je bent dus een schakel in een groter geheel. Je plukt de voordelen in natura en de boer doet het vervelende werk van bijvoorbeeld wieden voor jou.


Bloemen zelf gaan oogsten of boeketten recht van bij de boer worden de laatste jaren steeds populairder. Naast granen, groenten, kruiden, zuivel, vlees, wol en katoen, zijn ook bloemen een landbouwproduct. Bovendien vormen ze belangrijk voedsel voor de ziel, zowel in ons dagelijks leven als bij rituelen en belangrijke momenten en evenementen.


Er ontstaan meer en meer pluktuinen en bloementelers die een alternatief bieden voor de gangbare mega-bloemenkweek die veel pesticiden en kunstmest nodig heeft. Door in je buurt bloemen te gaan plukken omzeil je ook meteen het ecologische dilemma bij geïmporteerde bloemen in de bloemenwinkel, die vaak uit Afrika en Zuid-Amerika komen.


Door lid te worden van onze bloemenboerderij krijg je niet alleen toegang tot prachtige en ecologisch verantwoorde bloemen, maar ondersteun je ook de samenwerking met onze zorgmedewerker, Geert. Hij heeft een lichte verstandelijke beperking in combinatie met kenmerken van autisme. Hij komt twee dagen per week naar het bloemenveld. Geert levert een positieve bijdrage aan het veldwerk, leert veel bij en is, samen met mij, trots op wat hij hier verwezenlijkt. Ik zal hem later nog uitgebreider aan jullie voorstellen.


Bij Kosmos bieden we abonnementen aan voor 3, 7 of 25 plukbeurten.


Met een jaarabonnement (25 plukbeurten) ben je automatisch lid van onze csa-bloemenboerderij en van het csa-netwerk. Je hebt dan een volledig bloemenaandeel waarmee je een jaar lang het kweken van biologische snijbloemen ondersteunt. In ruil mag jij, zolang er bloemen zijn, van de lente tot en met de herfst, elke week bloemen komen plukken.


Voor wie niet wekelijks aan plukken toe komt of voor wie zo’n volledig bloemenaandeel te duur is, bestaat de mogelijkheid om een jaarabonnement te delen met een plukmaatje (buur, familielid, vriend, collega,…)


Wie geen plukmaat vindt en toch graag tweewekelijks deel neemt, vermeld dat best op het inschrijvingsformulier. Dan kijken we samen wat mogelijk is.


Ook gespreid betalen kan een optie zijn. Het zou jammer zijn dat de prijs je tegen houdt om een schakel te worden van een groeiende gemeenschap van bewuste bloemenliefhebbers. Meld het bij inschrijving.


Je kunt ook steunend lid worden, zonder plukabonnement. Dan inspireer ik je sowieso graag met mijn nieuwsbrieven en je wordt lid van het csa-netwerk. Stuur een mailtje naar marieke@kosmos-slowflowers.be.


 

In de volgende brief ga ik de C van CSA voor ónze bloemenboerderij alvast verder uit de doeken doen.


Een warme week toegewenst!


 

Met fleurige groeten,


 Marieke

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page