top of page

N° 9 - Maart - Kindervoormiddagen

Hoe zie jij je kind of kleinkind graag opgroeien? Wat zal onze wereld nog voor hen in petto hebben?

Hoe geef je je kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen mee?

Hoe stel je het gerust? En kun je nog wel zeggen dat alles goed komt?


Zoals een csa-deelneemster het zo mooi uitdrukte:


‘Ik focus me op het positieve. Er zijn nog zoveel mooie plekken in de wereld waar mijn dochter naar toe kan. En de pluktuin hier om de hoek is zo’n mooie en veilige plek. Ik kijk al uit naar de dag dat ze oud genoeg zal zijn om aan een kinderdag deel te nemen.’


Ik vind het belangrijk dat kinderen vanaf hun prille bestaan met de natuur in contact komen. Daarom geniet ik er altijd van als jonge ouders en grootouders hun kinderen meebrengen naar de pluktuin.


Zo zijn er twee jonge moeders die een csa-abonnement delen en hun kinderwagens onder de bomen aan de rand van het veld in de schaduw zetten. Als de baby’s slapen wandelen de mama’s samen hun rondje door de pluktuin. Als er een kindje huilt komt een van hen even kijken wat er aan de hand is.


Het bijzondere aan deze kinderen is dat ook als ze wakker zijn, ze erg rustig en vol vertrouwen de tuin inkijken. Ze voelen en zien dat hun moeder ergens in de buurt aan ‘t genieten is.


Soms komen de papa’s ook mee, eventueel met de oudere kindjes. Dan wordt er op de schommel en in het speelhuisje gespeeld en houden die heren hun uiterst zorgzame wacht bij de buggies zodat de mamas in alle rust hun bloemen kunnen uitkiezen.


Ook als een een schoolklas op bezoek komt ben ik bijzonder opgetogen en vereerd. Ik leid de kinderen rond tussen de bloembedden. Ik vertel hen waarom ze beter op de paadjes blijven.


Ik laat hen het verschil in temperatuur zien met een grote thermometer die we zowel in de zon als in het bos meenemen en aflezen. Soms is het onder de bomen wel 10 graden koeler. Wat een enorme gratis airco is zo’n boom!


En om mijn liefde voor de natuur en voor de schoonheid van bloemen nog intenser met deze toekomstige volwassenen te kunnen delen, organiseer ik een aantal keren per jaar een speciale voormiddag aan kinderen gewijd. Daarbij leren we hen van zaadje tot bloem wat er allemaal nodig is voor een plant om te groeien en te bloeien.

Ze lopen een voormiddagje mee met de bloemenboerin. Zaaien, planten, kruiwagen rijden,… Wat er op dat moment aan de orde is doen ze mee. Wie geen vuile handen heeft gehad kan niet naar huis.


En omdat leren nu eenmaal leuker is al spelenderwijs, wordt er ook veel gespeeld en geklauterd, gespeurd en gesmikkeld.


Aan het eind van zo’n voormiddag worden er ook steeds bloemen geplukt. We leren hen de kneepjes van het vak! Wanneer een bijtjes de bloem al bestoven heeft kun je hem beter laten staan. Waarom dat zo is en hoe je dat kunt zien? Dat leggen de kinderen je piekfijn uit als je hen ‘s middags komt ophalen!


Wil je je kind of kleinkind graag laten deelnemen aan zo’n kindervoormiddag? Klik dan op de knop hier onder. Opgelet, plaatsen zijn beperkt. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.Wil je graag inschrijven voor een jaarabonnement in onze pluktuin, een jaar vol (h)eerlijke en verse bloemen van hier? Klik op de volgende groene knop hier onder en pluk je gelukkig.


Voor een gedeeld of tweewekelijks abonnement: vermeld deze optie bij je inschrijving of stuur me een mailtje met je vraag (marieke@kosmos-slowflowers.be).

Met fleurige groeten,


Marieke


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

N° 10 - April - Over BD Compost Hoop

Bloemen helpen helaas niet tegen oorlog. Ook lossen ze het probleem van stakende boeren en stikstof schijtende koeien niet op. Wel integendeel, de grootschalige bloementeelt is misschien wel een deel

Comments


bottom of page