top of page

N° 11 - April - 800 Dahliaknollen & Bloemen Voor Zelfzorg

Bijgewerkt op: 4 mei

Ben je al aan vakantie toe? Heb je al een reis of een leuk uitje gepland voor jezelf?


Misschien is het gewaagd voor een bloemenboerin als ik om een weekend vrijaf te nemen, midden in het drukste seizoen van ons pluktuinbedrijf.


Maar vorig weekend ging ik met een vriendin naar Zeeland.

En het was perfect.


Ik leer mijn tijd en dus mijn leven beter plannen en met dat plan flexibel om te gaan. En dan komt alles precies ‘op tijd’.


Het weer zat mee. We kampeerden op een bioboerderij en hadden een weide vol paardenbloemen voor ons alleen.


Slenteren door het pittoreske Veere, wandelen door de duinen van natuurgebied Oranjezon, een kudde wilde paarden en herten tegenkomen, de zon en de zeewind op ons gezicht voelen branden in de verder nogal regenachtige maand april, goede gesprekken onderweg…


Het zijn van die momenten waarin ik me compleet voel, samenval met mezelf. Het voelt aan als luxe, omdat ik me dit gun. Terwijl het onkruid, het gras en de slakken welig tieren op ons veld.


Omdat ik mijn doordeweekse werkdagen dit jaar beter inplan, weet ik dat het veld op gezette tijden in toom gehouden wordt.


Ook de hulp van buren, aanwaaiende vrijwilligers en deelnemers is zo fijn.


Marcel komt weer de graspaden maaien. Ann biedt aan slakken te vangen met biervallen. Ze woont vlakbij de pluktuin. Nu haar hond overleden is heeft ze wat tijd over om met haar zoon ‘s avonds een rondje slakkenvangen te komen doen.


Om alle 800 dahliaknollen gecheckt, gesplitst en in de grond te krijgen trommel ik deze week familie, vrienden en plukkers op om een paar uurtjes mee te komen doen.


Aangezien ik nog niet volledig van de inkomsten van de pluktuin kan leven, voel ik me niet te beroerd om bij de grote klussen wat extra hulp te vragen.


Het lijkt misschien vreemd dat er nog geen budget over is voor een volwaardig loon of extra werkkracht, terwijl onze bloemen niet de goedkoopste zijn en een csa-abonnement kan aanvoelen als een grote hap uit je budget. Maar het is zo. Om rendabel te zijn moeten er meer csa-abonnementen en meer bloemen verkocht worden.


Ik wil graag hard werken, en veel en mooie bloemen voor jullie laten groeien, maar niet ten koste van mezelf. Deze bloemenboerin wil graag een volwaardig loon naar werk én goed zorg dragen voor zichzelf door af en toe vakantie te nemen, zoals iedereen.


En na zo’n heerlijk weekendje weg komt de goesting en de energie weer terug om voor jullie veel bloemenpracht en plukgeluk te creëren, en dat een heel jaar lang.


Want elk seizoen heeft zijn bloemen én zijn veldwerk.


En dan heb je nog een berg administratie, het onderhouden van een website en alle communicatie die bij het runnen van een bedrijf erbij horen.


Maar héla, je hoort mij niet klagen. Ik vind dat ik één van de mooiste beroepen ter wereld uitoefen. En ik voel me gezegend dat ik ‘s zomers elke dag in die bloemenzee mag vertoeven.


Maar dat ik dit geluk met jullie kan delen… dat is het hele ding.


De bloemen hier staan er voor jullie!


Ze zijn gegroeid om geplukt en bewonderd te worden. Ze horen in jullie vazen, op jullie feesten, op jullie werkplekken, leraarskamers, secretariaten, huiskamers, bureaus, nachtkastjes,…


Als wij goed voor de natuur, voor dieren en planten zorgen, én voor elkaar, dan geven de planten hun overvloed aan bloemen aan ons en kunnen we er gerust van nemen, ze dicht bij ons houden, ze weggeven aan wie het nodig heeft.


Want bloemen doen iets met mensen.


Ze zorgen voor schoonheid in ons leven.


Ze troosten bij verdriet.


Ze verbinden mensen onderling.


Bloemen versterken geluk.


Bloemen verheffen en versieren rituelen en feesten.
Zorg goed voor jezelf.Met fleurige groeten,


Marieke
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

N° 10 - April - Over BD Compost Hoop

Bloemen helpen helaas niet tegen oorlog. Ook lossen ze het probleem van stakende boeren en stikstof schijtende koeien niet op. Wel integendeel, de grootschalige bloementeelt is misschien wel een deel

Comments


bottom of page