top of page

N° 16 Bedankt Hugo voor de grond van de zaak!


Vorige week woonde ik een mooie afscheidsplechtigheid bij in de uitvaartvilla in Brasschaat. We moesten helaas afscheid nemen van Hugo Fransen.


Hugo was de eigenaar van een deel van de grond waarop ik met Kosmos mijn bloemen teel.

Hij was de laatste acht jaren van zijn leven gebonden aan bed en rolstoel, volledig verlamd door een stom ongeval.


Hugo zou deze zomer 69 jaar worden.


Zijn familie en vriendin deden alles om zijn leven zo comfortabel mogelijk te maken. Maar het was niet makkelijk, noch voor hem, noch voor de mensen rondom hem om dag en nacht voor hem te zorgen. Vandaar dat hij in een woon-zorgcentrum verbleef, waar vele handen de zorg iets lichter maakten.


Zo leerde ik hem ook beter kennen. Regelmatig ging ik een namiddag bij Hugo langs. Ik pakte hem warm in om een toertje buiten te maken met de rolstoel. We dronken koffie in de cafetaria en speelden vaak Rummikub.

‘s Avonds gaf ik hem dan zijn boterhammen te eten, want ook zijn handen kon hij niet meer gebruiken.


De familie vroeg me om bloemstukken te maken voor bij de afscheidsviering met bloemen van zijn eigen bodem.


Wat wilde ik dat graag doen.


Ik vind het altijd een eer, maar ook een beetje spannend, om bloemen voor zo’n bijzondere gelegenheid te creëren. Het stelt me in staat om er iets heel persoonlijks en bezield van te maken, passend bij de overledene.


Omdat ik de bloemen uit mijn eigen pluktuin kan plukken, heb ik de keuze uit het beste van wat de natuur me op dat moment geeft. Dat is echt een feest voor mijn ziel.


Hugo zal nooit meer met zijn rolstoel met kinbesturing en een begeleider erbij de hobbelige oprit van de pluktuin op komen rijden.


Hij zal nooit meer vragen hoe het met de bloemekes gaat.


We zullen nooit meer Rummikub spelen.


Hij heeft op zijn stuk grond nooit een huis gebouwd, noch een duurzame moestuin aangelegd.


Misschien moest het wel zo zijn dat ik hier nu zo goed terecht kwam, op het juiste moment. Ik weet het niet. Ik ben hem en zijn familie in ieder geval dankbaar voor de mogelijkheid mijn landbouwproject op deze grond te mogen waar maken.


Voorlopig kan de pluktuin hier blijven doorgaan.


We zullen wel zien wat de tijd verder brengt. In ieder geval veel zon en regelmatig wat hemelwater en een heerlijke zomer boordevol bloemen.


Dankjewel Hugo voor de grond van deze zaak!


Marieke17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page