top of page

5 - Februari - Over De S Van CSA

Vraag jij je soms ook af in wat voor wereld onze kinderen straks wakker zullen worden? Het lijkt nu al zo extreem, alle klimaat- en oorlogsrampen komen zo beangstigend dichtbij.


Hoe kunnen onze jongeren nog de concentratie en de moed vinden om fysiek en mentaal positief in het leven te staan? Er is zoveel afleiding, zoveel tristesse ook, zoveel junkfood en junkmail. Het lijkt wel of hun beeldschermen nooit op uit staan.


Ook bij mezelf merk ik hoe het altijd beschikbare internet me overal vergezelt en me altijd lijkt te willen helpen en wil amuseren. En zo verdwijnen tijd en aandacht in het rechthoekige zwart gat van mijn telefoon of computer. En voor ik het weet is er weer een uur voorbij. Er lijkt zoveel gebeurd, en het was allemaal in mijn hoofd en in mijn innerlijke wereld.


Voor mij helpt het om in ieder geval het idee te hebben dat ik die innerlijke wereld van beelden, gevoelens en gedachten, van filmpjes en quotes, van facebook, emails en tv, een heel klein beetje kan sturen. Dat ik er niet aan overgeleverd ben, maar aan het roer ervan zit en de informatie gebruik om mijn doelen in het leven te bereiken.


Zo ontdekte ik via een online cursus het Emotional Freedom Tapping of EFT, waarbij je een moeilijke emotie of vervelende gedachte bij jezelf eerst erkent, ruimte geeft en dan positieve affirmaties over jezelf naar al je lichaamscellen stuurt.


Als we jongeren dat eens zouden kunnen leren!


We mogen ze niet loslaten - laat ze niet schieten - zegt psychiater Peter Adriaenssens in zijn gelijknamige boek. Maar hoe doe je dat, praktisch gezien?


Eerst maar eens jezelf goed in je vel voelen. Hoe ga je zelf om met negatieve gevoelens zoals angst voor de toekomst van je kind?


Naast het ontplooien van je emotionele intelligentie, alleen op je meditatiekussentje of achter een scherm van je online cursus, werkt het ook helend om gelijkgestemden te ontmoeten, ervaringen te delen en van anderen te leren.


Het doet deugd om iemand te kunnen helpen, of gewoon te beseffen dat je niet de enige bent die met bepaalde bezorgdheden zit. Mensen geven graag iets aan elkaar. Je wordt er zelf ook beter van als je kunt delen.


En laat net dat delen en ondersteunen van elkaar ook de drijfveer zijn van een CSA-boerderij.


In deze derde csa-mail heb ik het over de S van Community Supported Agriculture.

Ook wel de S van shared genoemd. Het delen van een gemeenschappelijke bezorgdheid en tegelijkertijd een gezamenlijk doel, namelijk de toekomst van onze planeet, voor de generaties ná ons.


Heel concreet proberen wij hier bij Kosmos iets aan te doen door aan gezonde landbouw te werken.


En bij csa gaat het niet alleen om een gezond eindproduct, zodat jíj gezond blijft. Het gaat er ook om dat je iets van die gezondheid achterlaat voor je medemensen, namelijk een gezonde bodem, waar ook na jouw groentjes, bloemen of vleesjes weer nieuwe planten en dieren kunnen groeien. Zo houden we de kringloop in stand voor de toekomstige generaties. Re-generatie-landbouw zou je kunnen zeggen of regeneratieve landbouw.


Door deel te nemen aan een csa-project zoals Kosmos draag je een steentje bij aan milieubewust bodembeheer en een betere verbinding tussen boer en consument.


Meer nog, op een csa-boerderij ontstaan verbindingen tussen gelijkgestemde mensen, die dezelfde bezorgdheden als jou hebben en die op zoek zijn naar oplossingen, op zoek zijn naar verbinding met hun authentieke zelf én met de natuur.


  • Een csa-boerderij steunen kan door het verhaal van verbindende landbouw voort te vertellen aan anderen. Stuur bijvoorbeeld deze mail door naar potentieel geïnteresseerden. Zoek een ander csa-project in je buurt op via de site van het csa-netwerk. Volg Kosmos op facebook of instagram. Praat over ons in je gezin, op school of op café. Geef eens een boeketje of een plukbeurt van je abonnement door aan je buurman - of vrouw. Christel O. wilde haar abonnement dit jaar graag laten doorlopen maar verblijft voor een groot deel van het jaar in Scandinavië. Zij loste het als volgt op. Ze verhuurt haar huis in Brasschaat voor een jaar en met het huis komt gewoon een plukabonnement voor de nieuwe bewoonster. Hoe leuk is dat?


  • Helpen en verbinden met een csa-boerderij kan bijvoorbeeld heel praktisch tijdens een meewerkdag. Dan steken meerdere mensen samen met de boer of boerin de handen uit de mouwen. Bij Kosmos ben je welkom om mee dahlias te planten of een composthoop op te zetten. Ook kun je altijd rustig een paar uurtjes komen wieden of planten als je daar zin in hebt. Het kan je letterlijk uit je hoofd halen en je verbinden met je lijf en met de grond.


  • Deelnemen aan een csa-project kan ook door lid te worden en een aandeel (share) te kopen. Eigenlijk koop je dan aan het begin van het seizoen een aandeel van een csa-boerderij, waarmee de werking van de boerderij kan worden bekostigd. Jij plukt dan de vruchten van je investering en oogst wat de boerderij te bieden heeft. Bij Kosmos zijn dat bloemen. Zo’n aandeel heet bij ons een jaarabonnement. Van zodra er bloemen zijn, mag je wekelijks komen plukken, tot einde seizoen, bij de eerste nachtvorst begin november.


Door goed geïnformeerde keuzes te maken waar je in investeert maak je verbindingen met andere mensen en zit je aan het stuur van je leven dat je bewust vorm geeft.


Een bloemenjaarabonnement is zeker geen goedkope keuze en is ook niet voor iedereen een optie. Daarom is er de mogelijkheid om een jaarabonnement te delen met een plukbuddy (je buur, schoondochter, broer of zus, vriend, vriendin, oma,…) of een half abonnement te nemen waarbij je om de twee weken komt.


Tijdens een verlofperiode kun je eventueel je plukbeurt(en) aan iemand uit je familie of omgeving doorgeven. Stuur me gewoon een mailtje dan bekijken we samen wat voor jou haalbaar is.


Ik wens je fijne verbindingen toe, met mensen die er voor jou toe doen!


Fleurige groet,


Marieke


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

N° 10 - April - Over BD Compost Hoop

Bloemen helpen helaas niet tegen oorlog. Ook lossen ze het probleem van stakende boeren en stikstof schijtende koeien niet op. Wel integendeel, de grootschalige bloementeelt is misschien wel een deel

Comentários


bottom of page