top of page

1 - Januari - Over 'Vrije' Zaden - Vandana Shiva

Mijn beste wensen! Have a flowerful 2024!


Er is vandaag de dag veel te doen rond genetisch gesleutel aan gewassen en het toelaten of verbieden ervan in de Europese Unie. Ook ligt er momenteel een wetsvoorstel klaar waarbij het boeren en tuiniers zou verboden worden om zelf hun zaden te oogsten, te zaaien en te verkopen. Dat is toch onaanvaardbaar?!


Ook ik verzamel elk najaar de zaden van een aantal bloemen die ik zelf heb opgekweekt en uitgeplant, om ze het volgend jaar opnieuw te zaaien. Stel je voor dat ik wettelijk gezien, niet eens mijn eigen bloemzaden mag gebruiken. Dat ik enkel nog zaden zou kunnen kopen bij grote zaadhandelaren. Stel je voor dat zaad niet meer ‘vrij’ is en alle (bloemen)zaden gepatenteerd zouden worden. En je kunt je al voorstellen wie er dan alleen maar rijker van wordt…


Vandaar een discrete oproep om deze petitie mee te ondertekenen, zodat dit absurde wetsvoorstel nog kan gekeerd worden.


Tot hier mijn activistische toets voor het nieuwe jaar.


(Ik overweeg nog om nu donderdag naar Brussel te trekken om de tegenactie van boeren en consumenten kracht bij te zetten. Eerlijk gezegd ben ik liever vóór iets dan tegen, en schuw ik de grote massa, maar soms is het toch echt nodig, en dan ben ik altijd zo dankbaar als anderen het wel doen)


Misschien is het bekijken van een documentaire meer iets voor jou?

Onlangs keek ik naar een heel actuele film over leven en werk van Vandana Shiva, advocate, klimaatactiviste en eco-feminist.


Hoewel het over voedsel gaat, voel ik mij, met mijn bloemenveld, toch nauw verbonden met boeren die groenten en voedsel telen.


Ook snijbloemen worden op landbouwgrond geteeld en ontstaan voornamelijk vanuit zaad. En laat zaden nu net Vandana’s speerpunt zijn om het over klimaat en voedsel te hebben.


Trouwens, ook al kweken we bloemen meestal niet om op te eten, dan is het wel voedsel voor de ziel, toch? En de sierteelt neemt een groot stuk kostbare landbouwgrond voor z’n rekening.


Vandana legt kort en krachtig uit hoe de zadenlobby kleine boeren overmeestert. Hoe de industriële landbouw de allergrootste vernietigende kracht is op onze planeet vandaag, zowel voor de aarde als voor de gemeenschap van mensen óp deze aarde.


Voedsel is een oorlog geworden, stelt ze.


Zaden zijn de oorsprong van leven en de eerste schakel in onze voedselketen. De controle over zaden betekent controle over levens, over ons voedsel en onze vrijheid.


Hier is een link naar de trailer van de film: The Seeds Of Vandana Shiva.


Met fleurige groetjes,


Marieke


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

N° 10 - April - Over BD Compost Hoop

Bloemen helpen helaas niet tegen oorlog. Ook lossen ze het probleem van stakende boeren en stikstof schijtende koeien niet op. Wel integendeel, de grootschalige bloementeelt is misschien wel een deel

Commentaires


bottom of page